van der Borg Security

specialist voor beveiliging van uw bezit

Een ontruimingsinstallatie stelt een ontruiming in werking

 

De brandveiligheid van elk gebouw bestaat uit verschillende onderdelen. Sommige onderdelen richten zich op brandpreventie en anderen op brandbestrijding, brandescalatie of alarmering. Vooral in gebouwen waarin meerdere mensen tegelijkertijd aanwezig zijn is het hebben van een duidelijke alarmering en een zogenaamde ontruimingsinstallatie essentieel. Een ontruimingsinstallatie is erop gericht om een ontruimingsplan in werking te zetten. Dit kan op verschillende manieren en met verschillende tonen of een ingesproken stem. Het is essentieel dat iedereen overal in het pand de ontruimingsinstallatie kan horen en als zodanig herkend. Daarnaast is het zaak om het ontruimingsprotocol te volgen zoals vooraf is vastgelegd en gecommuniceerd met de aanwezigen in het pand.

Verschillende type ontruimingsinstallaties

Er zijn een aantal types ontruimingsinstallaties te onderscheiden. Afhankelijk van het soort gebouw en de functie die het gebouw heeft kan er gekozen worden voor een specifiek type installatie. Type A is een installatie die werkt op een vooraf ingesproken stem die verteld wat je moet doen. Type B is een installatie die signaleert door middel van een luid toonsignaal. Dit type installatie wordt ook wel aangeduid als een zogeheten slow whoop installatie. Installatie type C is bedoeld voor ruimtes of gebouwen, waar er mogelijk ook andere geluiden standaard aanwezig zijn en daarom de ontruimingsinstallatie extra luid moet zijn of in gebouwen waarin bijvoorbeeld slechthorenden aanwezig zijn. Dit type installatie heeft minimale geluidsniveaus waaraan deze dient te voldoen zoals is vastgesteld in NEN 2575.

Verschillen tussen een brandmeld- en een ontruimingsinstallatie, wetgeving en regels

Een brandmeldinstallatie lijkt erg veel op een ontruimingsinstallatie en in de praktijk zijn er dan ook vaak weinig verschillen te ontdekken. De functies van beide installaties zijn dan ook vrijwel hetzelfde. Het verschil zit hem echter in de focus op het georganiseerd ontruimen. Een brandmeldinstallatie wordt ook door particulieren gebruikt, terwijl een ontruimingsinstallatie louter door bedrijven en organisaties wordt gebruikt. Als eigenaar van een pand waarin meerdere mensen verblijven worden er door de overheid eisen gesteld aan de brandveiligheid. Dit is in 2012 vastgelegd in het zogeheten Bouwbesluit 2012. In dit Bouwbesluit worden verschillende type gebouwen beschreven en de vereisten aangegeven op het gebied van brandpreventie en onder andere ontruimingsinstallaties. De specifieke normen en regels met betrekking tot de BMI of de ontruimingsinstallatie voor een bedrijf of gebouw wordt vervolgens weergegeven in een document genaamd NEN. In het Bouwbesluit 2012 wordt gerefereerd naar NEN 2654, waarin deze specifieke eisen te vinden zijn. De reden dat hier specifieke eisen per gebouw en per functie van gebouw worden aangegeven, zit hem in het feit dat er per gebouw sprake kan zijn van een andere doelgroep of een andere omvang van de doelgroep. Zo vind je in een parkeergarage vaak betrekkelijk minder mensen en kan er op een andere manier ontruimd worden dan bijvoorbeeld in een stadion, waarin vaak duizenden mensen tegelijk samenzijn.


Een oplossing begint bij het juiste advies.

Een advies op basis van een persoonlijke werkwijze. Dat is waar het bij Van der Borg Security vanaf het eerste contactmoment om gaat. Na het maken van een afspraak komt een van onze adviseurs bij u langs. Op locatie worden uw wensen en onze mogelijkheden besproken. 

We vinden het belangrijk dat onze oplossing geheel aansluit bij uw wensen. Hierbij houdt de adviseur rekening met eisen die u en uw verzekering mogelijk stelt. Voor het advies wordt uw pand indien gewenst geïnspecteerd. Vanuit deze inspectie krijgt u advies wat de beste oplossing voor u zou zijn. U kunt dan denken aan een ontruiming maar ook b.v. alarm, beveiligingscamera of branddetectie.

Dit advies is onze eerste kennismaking. We vinden dat een kennismaking geheel openhartig moet zijn. Daarom is dit vrijblijvend en zijn er geen kosten verbonden aan de afspraak.

Service en onderhoud voor u.

Heeft u beveiliging dat al geheel op maat is samengesteld en geïnstalleerd? Gaat om een alarm, beveiligingscamera, branddetectie of toegangscontrole? En bent u opzoek naar een bedrijf dat de service en het onderhoud kan uitvoeren? Dan bent u bij ons aan het juiste adres.

Onze monteurs zijn opgeleid in het onderhouden van diverse systemen. Zo kunnen we uw bestaande beveiliging onderhouden. Ook van een merk dat wij zelf niet installeren.


Wilt u vrijblijvend advies?

E-mailen
Bellen